ja niestety nie za wiele mam do powiedzenia bo wiekszosci tych psow to niestety nie znam. ciekawa jestem tych psow z klasy mlodziezy, obydwa maja bdb... no i w ogole kto sedziowal?
psa Lucji tez niestety nie widzialam jeszcze, ( DON JUAN wendetta) ale pewnie jest ok. tego co rase zgarnal tez nie wiedzialam.
dlatego prosze o opinie kogos kto zna te psy.
ja niestety nie za wiele mam do powiedzenia bo wiekszosci tych psow to niestety nie znam. ciekawa jestem tych psow z klasy mlodziezy, obydwa maja bdb... no i w ogole kto sedziowal?
psa Lucji tez niestety nie widzialam jeszcze, ( DON JUAN wendetta) ale pewnie jest ok. tego co rase zgarnal tez nie wiedzialam.
dlatego prosze o opinie kogos kto zna te psy.
Ja tez wiekszosci nie znam niestety. Wkleje zdjecia ktore mam co poniektorych cc z innych wystaw lub stron netowych ale jest tego niewiele. Wez pod uwage ze zdjecia czesto przeklamuja na minus lub plus. Moze Lucja wreszcie sie zlituje i napisze co i jak i kto sedziowal ale pewnie ja predzej do niej pojade niz ona do kompa usiadzie No to tak:
psy klasa mlodziezy
DRAN Dar Smoka- poza konkurencja, bdb
MAURO Z Mazurskiego Edenu - bdb
obu psow nie znam
psy klasa posrednia
AMANT Lesne Zlotno- III, dosk - nie kojarze
BARON od ABRY - II, dosk
GALO Chrustowianki- I, dosk, CWC, NPwR, BOB - nie kojarze
psy klasa otwarta
DON JUAN Wendetta- dosk - nie widzialem go na zywo tylko na zdjeciach
suki klasa mlodziezy
TARA Ti-Fio - dosk, ZW.Ml. - nie znam
suki klasa otwarta
BIRMA od Abry- 1, dosk, CWC, NSwR - ma bardzo milego wlasciciela
BORA Sianozec - II, dosk - nie kojarze
suki klasa otwarta
CZAKA Widlecki Zakatek - I, dosk, CWC - nie kojarze
SARABI Tecono - II, bdb
Co do tego podejścia- wychodzę z założenia, że jak już coś robić, to porządnie a więc i z kupnem psa jest podobnie. Chcę kupić psa z hodowli, bo wtedy mam większą pewność, co mi z tego psa wyrośnie, nie wspominając już o rasowości psa, bo rodowód o tym zaświadcza. Zresztą nie pozwoliłabym sobie na to, by psa rasy z tendencją do dominacji i o takiej masie, kupować z szemranego lub niepewnego źródła. To tak jak z tą "legendą" o człowieku, który kupił na bazarze od ruskich dużego szczeniaka "owczarka podhalańskiego" i zdziwił się mocno, jak mu wyrósł z tego "szczeniaka" niedźwiedź polarny
Co do hodowli, to mam pewną "faworytkę", ale niestety daleko od Polski. Wyszukałam w necie psy całkowicie w moim guście, z hodowli del Cohors z Brazylii z ich psów bardzo podobają mi się np. Renzo, Anna, Zila, Ares. Wszystkie czarne, a takiego chcę psa
Mam zdjęcia tych psów, więc jesli ktoś zechce, to mogę wkleić (o ile mi się uda).
Na deser piękna fotka wg mnie pięknego Cane Corso,
Pozdrawiam,
Kasia
zaczynam zalowac ze nie bylam w bydgoszczy. wiecie co? podoba mi sie moj SHEridan meznjeje z dnia na dzien, glowa mu sie ksztaltuje ( widze po kagancu ) tylko psycha jeszcze strasznie dziecinna... moze jak wreszcie pojdzie do szkoly to zmadrzeje
No wlasnie jak temat zszedl na ten tor, to moze mozecie nam pomoc w podjeciu decyzji. Borys ma 4msc i jak skonczy 5msc, chcemy chodzic z nim do szkolki (wybralismy szkole Russ). Zalezy nam na podstawowym szkoleniu tzn. nauki posluszenstwa, wykonywania podstawowych komend itp.
Napiszcie czy szkola to dobry pomysl czy raczej sami powinnismy dac sobie rade (zaznaczam ze nigdy nie mielismy do czynienia z taka rasa). A jesli szkola to czy Russ jest dobrym wyborem? I czy 5msc to odpowiedni wiek?
Przepraszam jesli pisze nie w tym temacie, ale jeszcze kiepsko sie tu umiem poruszac
Kakito - szkoła to oczywiście bardzo dobry pomysł!!i to jaknajwczśniej!!! - dzięki temu ustrzeżesz się pewnie tego błędu, który sama popełniłam zwlekając i ulegając sugestiom mojego TZ, że damy sobie sami radę z wyszkoleniem Szona , no i po rozum do głowy poszliśmy chyba w ostatniej chwili. Niestety wiele straciliśmy, szczególnie ja, bo wiele można było naprostować jak był młodszy i lżejszy.... Teraz to dorosły szczeniaczek 30 miesięczny, wazący 47 kg, a w szkole był w zimę w zeszłym roku u M. Luciaka, który jest wl. hodowli CC - DEL ORTE tel.601824597 i doskonale zna sie na CC. Od weta mam jeszcze poleconą specjalistkę od molosów Agnieszkę Boczulę 501127658. O ,,Russie,, słyszałam, ale głównie chyba szkolą owczarki. Radziłbym orientację na szkole specjalizującą się w pracy z molosami..
My też polecamy szkołe Marcina Luciaka....
Miragek skończyl psie przedszkole jakieś 2 tygodnie temu i jestesmy super zadowleni i wiele to nam i Jemu dało.... a podejscie w szkole jest super nie jest to masówka i istnieje bardzo indywidualne podejscie....
A na potwierdzenie słów dodam, że jezdzieliśmy tam i w mrozy na 8 rano a mamy w jedną stronę około 20 km......
I jak się zrobi cieplej to wracamy na PT.....
A oczywiście szkoenie szkoleniem ale zgodnie z uwagami szkolących trzeba tez te ćwiczenia samemu utrwalac na spacerkach
Napisane przez Mirage
My też polecamy szkołe Marcina Luciaka....
Miragek skończyl psie przedszkole jakieś 2 tygodnie temu i jestesmy super zadowleni i wiele to nam i Jemu dało.... a podejscie w szkole jest super A na potwierdzenie słów dodam, że jezdzieliśmy tam i w mrozy na 8 rano a mamy w jedną stronę około 20 km......
I jak się zrobi cieplej to wracamy na PT.....
A oczywiście szkoenie szkoleniem ale zgodnie z uwagami szkolących trzeba tez te ćwiczenia samemu utrwalac na spacerkach
Ja też polecam szkołę Marcina luciaka własnie chodzimy tam na przedszkole. On sam hoduje cc i doskonale zna te psy, ich psychikę. Gorąco i szczerze polecam szkołę Marcina.