Newsletter firmy Bayer

Forum Molosy.pl  

Wróć   Forum Molosy.pl > NASZE MOLOSY > Alano Espańol

Alano Espańol

Alano - forum miłośników Alano Espańol

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Old 26-01-10, 15:29   #211
sporo
Doświadczony Molosomaniak

sporo's Avatar

Domyślnie Odp: alano w Polsce

morita i jej uszy

kichot

im kto wyżej w hierachii tym ma większą plamę słońca

dzidek i hanon

rebolera i jamona

“Porque la naturaleza del alano es osar tomar toda cosa sin pavor ni buscando ventaja y después de tomado sostener en la presa hasta la muerte”
(“Tratado de la Montería” del Siglo XV. Anónimo)

"In all manner of ways Alauntes are treacherous and evil.... it is the best hound to hold and to nyme all manner of beasts and hold them fast...shaped as a greyhound of full shape, they have a great head, great lips and great ears, and with such men help themselves at the baiting of the bull..."" Edward of Norwich-Duque de York-XVw

sporo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-01-10, 22:42   #212
Sambor
Zaangażowany Molosomaniak

Sambor's Avatar

musze sie jednak wybrac kiedys zobaczyc Twoje psy no i nauczyc sie robic zdjecia. Maz chyba jakis konkretniejszy sprzet bo aparatem z telfonu chyba nie robiles?
Old 27-01-10, 14:57   #213
Cristal
Aktywny Forumowicz

Spojrzenie tych psów po prostu miażdży. Piękne psy.
Cristal jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 02-02-10, 23:19   #214
Fenris
Nowy Forumowicz

Przeczytałem temat niemal jednym tchem, piękne psy, choć nie wszystkie podchodzą pod mój typ z pyśka. Sam jestem właścicielem CC (w typie ) i podobają mi się te z dłuższą mordką niż np Rebolera - jest śliczna, ale to nie ten typ nie bić hehe
Może kiedyś warunki pozwolą, na chwilę obecną nie jestem w stanie w pełni spożytkować aktywności CC (studia i brak kompanów gabarytowo i charakterem dla niej odpowiednich) a co dopiero alano ... tak że zobaczymy przyszłościowo "jak już kupię tą wielką wiejską posiadłość ..."

Sporo - gratuluję pasji i wiedzy.
No i oczywiście wspaniałych psiaków!
Fenris jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 09-02-10, 11:43   #215
basho
Nowy Forumowicz

basho's Avatar

Przeczytałem większość wątków i jestem pod sporym wrażeniem SPORO! Posiadasz dużą wiedzę na temat rasy i wszystkiego co sie z nią wiąże o szerokim promieniu rozpiętości.Sam muszę przyznać ,że zawsze byłem pod wrażeniem dogo ag ale sięgając kolejny raz do historii powstania tej rasy zaciekawił mnie Alano, po części wzięło się to również z faktu iż szwagier miał alano (później dopiero się dowiedziałem że z wałbrzycha.....i koniec tematu). Rasa bardzo mnie zaciekawiła do tego stopnia ,że postanowiłem pogłebiać swoją wiedzę aż trafiłem na to forum z takim finałem ,że w zasadzie przez Twoją pasję zakochałem się w tej rasie (niestety DA spadł na drugie miejsce) może tez po czesci gdyż ciągnie mnie wszystko co jest powiązane z hiszpanią ( język , kultura, słońce ).Dlatego postanowiłem, że w wielkopolsce tez bedzie alano... no i jest Macie piękne psy piękną pasje i duży dar przekazywania w wyrazisty i edukacyjny swojej ogromnej wiedzy-dlatego dziękuję. Mi bardzo podoba sie Rebolera poprostu istny diobełek, z tego co obliczyłem ma teraz 27 miesięcy czyli powoli staje sie poważną lady. Na forum jestem od niedawna podobają mi sie wszystkie piechy z molosowatych dlatego pozdrawiam miłośników.
basho jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 09-02-10, 12:25   #216
Boa
Hiper Molosomaniak

Boa's Avatar

Cytat:
Napisane przez basho
Dlatego postanowiłem, że w wielkopolsce tez bedzie alano... no i jest
basho, to znaczy, że masz Alano
Old 10-02-10, 21:36   #217
Ewa i Dragon
Aktywny Molosomaniak

Ewa i Dragon's Avatar

No właśnie, dołączam się do pytania boa, masz alano? a z jakiej hodowli? bo chyba nie z Polski?
Ewa i Dragon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 12-02-10, 01:07   #218
sporo

sporo's Avatar

@ Fenris kwestia różnorodności typów kierunków hodowli alano to osobny i dość hermetyczny temat w każdym razie dla psa użytkowego liczy sie zespól cech nie tylko kształt czaszki długość kufy itp, a u alano przede wszystkim liczy się motoryka, wytrzymałość, pasja . dodatkowym atutem rebolery jest bardzo dobra budowa ciała i nieprawdopodobna zwinność oraz wyjątkowo mocna ekspresja. Poza tym to prawdziwy kot - z psem ma niewiele wspólnego

@Basho dzięki za kontakt - dopiero teraz przeczytałem Twojego posta - juz po naszej rozmowie dziki za tak ciepły odbiór tego co robimy , ciesze się ze alano zyskało kolejnego fana - nie będę zdradzał tajemnicy alano z wielkopolski - mam nadzieję że sam się odezwiesz tu po raz kolejny
@Ewa Dragon - dlaczego nie z Polski? czyby były w czymś gorsze? trochę mnie zdziwiło to co napisałaś. mam nadzieję że rozwiniesz myśl przy najbliższej okazji

“Porque la naturaleza del alano es osar tomar toda cosa sin pavor ni buscando ventaja y después de tomado sostener en la presa hasta la muerte”

"In all manner of ways Alauntes are treacherous and evil.... it is the best hound to hold and to nyme all manner of beasts and hold them fast...shaped as a greyhound of full shape, they have a great head, great lips and great ears, and with such men help themselves at the baiting of the bull..."" Edward of Norwich-Duque de York-XVw

Old 12-02-10, 05:53   #219
Boa
Hiper Molosomaniak

Boa's Avatar

sporo, niesamowity DIABEŁ

Alano mają wg mnie specyficzne spojrzenie, mam rację
Old 12-02-10, 09:45   #220
Ewa i Dragon
Aktywny Molosomaniak

Ewa i Dragon's Avatar

@Ewa Dragon - dlaczego nie z Polski? czyby były w czymś gorsze? trochę mnie zdziwiło to co napisałaś. mam nadzieję że rozwiniesz myśl przy najbliższej okazji[/QUOTE]

Już rozwijam w żadnym wypadku nie gorsze. Myślałam, że w Polsce nie ma hodowli alano (prócz Waszej - ale gdzieś czytałam , że pieski idą do Hiszpanii . miałam zapewne już nieaktualne informacje, ale w takim razie baaaardzo się cieszę, że w Polsce są hodowle alano, Te psy urzekły mnie od pierwszego wejrzenia, niestety widziałam tylko na zdjęciach, ale to spojrzenie...niesamowite.Pozdrawiam i czekam na kolejne foty
Ewa i Dragon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 12-02-10, 23:49   #221
Doggy
Piszący Forumowicz

Rebolera jest obłędna...po prostu niesamowita... podczytuję ten wątek, alano to dla mnie totalna egzotyka ale też niesamowite piękno, dzikość i tajemnica - zwłaszcza ta bestia to uosabia...a poza tym Beskid Niski jest memu sercu bliski ale niestety/stety jeszcze nie spotkałam tam alano...przemierzam te okolice na końskim grzbiecie, może to i lepiej
Sporo, wyrazy szacunku - piękne psy i wspaniałe podejście do hodowli.
mam pytanie, jak Twoje psy zachowują się jak na ścieżce spotkają coś niespodziewanego - turystę, rowerzystę, jeźdźca...?
Doggy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 21-02-10, 00:23   #222
sporo

sporo's Avatar

Ewa@Dragon - dziękuje - na żywo robia podobno duzo większe wrażenie niż na zdjęciach, bo na zdjęciach nie widać tego jakie sa duże i silne, mnie to ciezko oceniać cytuje komentarze osob ktore nas odwiedzały.
od początku nastawialiśmy sie na hodowle stad brak "handlu" i marketingu - w Polsce po prostu trudno zapewnić takiej rasie właściwy byt. trzeba przede wszystkim byc człowiekiem aktywnym. ale tacy też się zdarzają

Doggy - podbnie dzieki za mile slowa. Alano w terenie nie zwracaja uwagi na ludzi. Jeźdźców chyba żeśmy nie spotkali ale na konie jak i na inwentarz reagują normalnie. Oczywiście jak na wybiegu bryka źrebak kolo klaczy psy sa zawsze przywoływane bo gonienie zrebaka pewnie by sie bardzo im spodobało. W zeszłym roku stado hucułow pod wodzą bardzo pewnego siebie ogiera (za hutą polańską - jak znasz tereny to pewnie kojarzysz miejsce) solidnie pogoniło 8 miesięcznego wówczas hanona ale to był jedyny taki przypadek jak widać w drugą stronę

Old 28-02-10, 19:54   #223
andrzejf
Aktywny Forumowicz

Moja Brygada!
Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)
Click image for larger version

Name:	P1240643.jpg
Views:	142
Size:	172.2 KB
ID:	17359   Click image for larger version

Name:	P2060684.jpg
Views:	112
Size:	133.9 KB
ID:	17360  
andrzejf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-02-10, 21:33   #224
effa
Super Gold Molosomaniak

effa's Avatar

Ten cięty to Gargo? Bo jeśli tak to bardzo fajnie wyrósł

www.reygladiador.com REY GLADIADOR
www.pedigrees.reygladiador.com PEDIGREE DATABASE (2346 pedigrees)
www.dogocanarioclub.com PORTAL
www.dogocanarioclub.com/adopcje ADOPCJE
www.dogocanarioclub.com/forum FORUM DC
effa jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 01-03-10, 12:06   #225
andrzejf
Aktywny Forumowicz

tak to Gago!obok jego kompadre Enzo
andrzejf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Bookmarks